Hyperloop: in 30 minuten in hartje Parijs

Snel, veilig, duurzaam en betrouwbaar. Dat zijn de kenmerken van een hyperloop. De ontwikkeling van een nieuwe manier van reizen. Wij bouwen mee aan de ontwikkeling van dit razendsnelle transportmiddel door HARDT Hyperloop.

Zonder luchtweerstand efficiënter reizen

Een hyperloop – één van de initiatieven uit de koker van Elon Musk - is een nieuwe manier van transport naast de bestaande ‘famous four’: de auto, de trein, het vliegtuig en de boot. Hyperloop is gebaseerd op het idee dat je zonder luchtweerstand veel efficiënter kan reizen. Door een zeer lage luchtdruk in een netwerk van buizen haal je snelheden van meer dan duizend kilometer per uur. Dat maakt het vervoer energiezuiniger en efficiënter dan vervoer met bijvoorbeeld het vliegtuig en de trein. Met de hyperloop kun je in theorie in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs reizen.

Bron: HARDT Hyperloop

Om de ontwikkeling van de hyperloop te stimuleren, organiseerde Musk via zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX de ‘Hyperloop Pod Competition’. De oprichters van HARDT Hyperloop behoren tot de winnaars van deze internationale wedstrijd in 2017.

Verbetering mobiliteit en verduurzaming van de samenleving

Koninklijke BAM Groep is samen met de Nederlandse Spoorwegen, Amsterdam Airport Schiphol en het staalconcern Tata Steel partner van het eerste uur van Hardt Hyperloop. Voor BAM sluit deze samenwerking naadloos aan bij haar ambitie om de samenwerking te zoeken met innovatieve, ondernemende partners. Door te zoeken naar nieuwe, slimme manieren van reizen leveren wij zo een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de mobiliteit en de verduurzaming van de samenleving.

Testfaciliteit TU Delft

Samen met HARDT Hyperloop hebben we bij de TU Delft de eerste Hyperloop-testfaciliteit van Europa gebouwd. Deze testfaciliteit bestaat onder meer uit een buis van dertig meter met een diameter van meer dan drie meter.

 

High-speed testbaan

Omdat het systeem ook op hoge snelheid getest moet worden, gaan we samen met onze partners TATA Steel/POSCO en IHC voor HARDT Hyperloop in Groningen de eerste European Hyperloop Center (EHC) waar dit kan. Belangrijk onderdeel van dit hyperloop centrum is de high-speed testbaan van drie kilometer. Daarmee is het centrum de eerste faciliteit in Europa waar Hardt Hyperloop het revolutionaire hyperloop transportsysteem op hoge snelheid kan testen.

De bouw van het EHC zal naar verwachting in 2022 afgerond zijn. Tests uitgevoerd in het EHC zullen uitwijzen of de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. De hyperloop stoot geen CO2 uit en kan zo een duurzame oplossing bieden voor de wereldwijde groei van passagiers- en goederenstromen.