Vlieg met een drone over een bouwproject en je brengt snel een compleet terrein en een bouwproject goed, veilig en exact in kaart. Grote infrastructurele objecten zoals rijks- en provinciale wegen worden efficiënt en nauwkeurig ingemeten. Bij een wolkenkrabber checken of de gevelplaten strak bevestigd zijn? Gebruik een drone. Kortom, een drone is in de bouw niet meer weg te denken.
De mogelijkheden van het gebruik van een drone zijn enorm in ontwikkeling. Een drone gebruik je allang niet meer alleen voor mooie foto’s of video-opnamen. Met een drone zijn inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen snel en veilig mogelijk. Zelfs de kleinste gebreken komen op een veilige manier in beeld. Of het nu gaat om bovenleidingen van het spoor, elektriciteitsmasten, hoge gebouwen, glasstraten waarop je niet kan lopen, onder bruggen en bij sluizen. Een drone vliegt er zonder moeite naar toe en verzamelt de beelden van het object. Veilig en zeer nauwkeurig. Maar ook bouwkranen inspecteert de drone zonder moeite op gebreken die tot onveilige situaties kunnen leiden. Terwijl de kraan gewoon in bedrijf is, maakt de drone zeer gedetailleerde foto’s van alle kritieke punten. Je weet zo snel of het object nog veilig is of onderhoud nodig heeft.
Je kunt met een drone ook zeer nauwkeurige data verzamelen over bijvoorbeeld volumes en dwars- en lengteprofielen. Een landmeter is vaak meerdere dagen bezig om dit op te meten. De drone doet dit in een fractie van de tijd door honderden zeer gedetailleerde foto’s samen te voegen tot één plattegrond of door een foto te maken opgebouwd uit heel veel punten (3D puntenwolk). Met deze digitale ingewonnen informatie gaan vervolgens andere collega’s aan de slag. Het vormt een goed startpunt voor een nieuw, digitaal ontwerp. Met alle expertise in huis profiteren we maximaal van de drones, omdat we het proces van nul-opname tot ontwerp beheersen. Zo werken we efficiënt en ontzorgen we onze opdrachtgevers.
De drone is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Zeker bij BAM Infra, waar vier speciaal opgeleide piloten regelmatig bij bouwprojecten, wegen of kunstwerken met een drone vliegen. Net als voor veel gereedschap geldt voor drones dat je moet weten hoe je ermee om moet gaan. Daarom heeft BAM Infra ervoor gekozen medewerkers op te leiden tot gecertificeerd dronepiloot via het opleidingstraject van Drone Flight Company. En is er gezamenlijk een handboek opgesteld met de veiligheidsvoorschriften. Zodra de juiste instanties het handboek hebben goedgekeurd, kunnen we ons ‘gereedschap’ in 95% van het luchtruim in Nederland inzetten.
Alexander Kuijt, bedrijfsleider bij BAM Infra: ' Als digitale bouwer passen wij de voordelen van het gebruik van een drone toe. En verhogen we de veiligheid van onze medewerkers en gebruikers van de infrastructuur, reduceren we de hinder van bijvoorbeeld inspectiewerkzaamheden en werken we efficiënter. We verkrijgen veel data over projecten. Dat leidt soms tot nieuwe inzichten en nieuwe toepassingsmogelijkheden.