De meeste sluizen, gemalen, beweegbare bruggen en tunnels in Nederland zijn gebouwd in de jaren ‘60. Veel van deze assets zijn verouderd en de laatste decennia ook veel meer gebruikt en zwaarder belast. De combinatie van verouderde infrastructuur en verhoogd gebruik vraagt daarom om een realtime inzicht in de staat van deze installaties. Om storingen te voorkomen en assets beschikbaar te houden, hebben wij ADAPT Installaties ontwikkeld. Deze innovatie koppelt data aan domeinkennis om vervolgens inzicht te krijgen in de staat, risicogebieden en prestaties van deze cruciale infra assets.
Naast de onderhoudsuitdaging vormt het tekort aan domeinkennis en technisch personeel in de infrasector een steeds groter probleem. Dit vraagt om een efficiënte inzet van domeinkennis. Het realtime inwinnen van data van installaties biedt de mogelijkheid om deze experts in hun kracht in te zetten. Dit kan doordat we data en sturingsinformatie weergeven in een dashboard dat toegankelijk is voor iedereen in de sector. De aard van een storing is daardoor op afstand zichtbaar, waardoor we de juiste domeinkennis inzetten. ADAPT Installaties zorgt naast de korte termijn, ook voor een lange termijn inzicht in de nodige acties. Door het continu monitoren van de prestaties van installaties kunnen we voorspellingen doen over de staat. En kunnen we assets efficiënter onderhouden. En op het juiste moment!
Assets zoals sluizen, gemalen, beweegbare bruggen en tunnels zijn van cruciaal belang voor de Nederlandse economie. ADAPT Installaties zorgt ervoor dat de kans op storingen en stilleging van de assets vermindert door beter inzicht op afstand. Deze inzichten krijgen we door het meten van temperatuur, trillingen, elektriciteit en andere parameters. Én die bleken vanaf het eerste moment al waardevol. Bij het eerste kunstwerk met ADAPT Installaties hebben we al drie storingen voorkomen. Onze digitale toepassing zorgt dus voor gerichter onderhoud. En het voorkomen van storingen resulteert in hogere beschikbaarheid van de asset en bijbehorende doorstroming. Daarnaast komen vakexperts fysiek minder in aanraking met installaties. Én dat is veiliger!