3D betonprinten: unieke vormvrijheid voor bruggen, huizen en andere betonnen constructies

Met een USB-stick naar een printshop om rapporten en verslagen te printen, dat kennen we wel. Wij vinden samen met onze partners dat dit ook moet kunnen voor een brug, huis of tunnel.

Het toepassen van 3D printtechnologie geeft kansen voor het ontwerp en de realisatie van constructieve toepassingen in de bouw. Wat als we daarmee de wereld nog iets mooier en duurzamer kunnen maken?

Ontwerpen, testen en plaatsen

BAM Infra gelooft samen met de TU Eindhoven, leveranciers Weber Beamix en Bekaert, ingenieursbureau Witteveen en Bos en Van Wijnen dat 3D betonprinten toekomst heeft. Binnen het samenwerkingsverband zijn de lijnen kort en door het delen van kennis en ervaringen is het mogelijk om 3D betonprinten snel op te schalen van testfase naar productiefase.

Bij het ontwerpen en produceren van 3D geprinte betonnen bouwwerken zijn nogal wat partijen betrokken. Door het gehele proces tot en met de realisatie te digitaliseren sluit je risico’s uit en heb je minder faalkosten. Het digitaal ontwerpproces kent bovendien veel vormvrijheid. En door alleen daar beton toe te passen waar dat constructief nodig is, kan er aanzienlijk op materiaal worden bespaard. Deze innovatie leidt tot een andere en snellere manier van bouwen, die bovendien ook nog eens duurzaam is.

Wereldprimeur: eerste 3D geprinte betonnen fietsbrug

De eerste 3D geprinte betonnen fietsbrug ter wereld ligt alweer een tijdje over de Peelse Loop bij Gemert. Vanuit dit ‘experiment’ in de praktijk is het 3D printproces verbeterd. En met een eigen 3D betonprintfaciliteit rollen er vanuit een volledig digitaal ontwerp betonnen elementen uit de printer.

 

Eigen 3D printfaciliteit voor beton

BAM Infra ziet de ongekende mogelijkheden van 3D betonprinten. Samen met Weber Beamix hebben wij in Eindhoven een 3D printfaciliteit voor constructieve betonnen elementen ingericht. Hier worden dagelijks elementen geprint, waardoor we continu werken aan de verbetering van het proces en product. De geprinte elementen variëren van fietsbruggen en taludtrappen tot aan huizen en een heuse verkeersbrug. Wij hebben de smaak te pakken en dagen (landschaps)architecten, gemeenten en provincies uit om samen met ons nieuwe dingen te bedenken èn te maken.

 

Partners in 3D betonprinten

Innoveren doen we samen. Door samen te werken, kennis te delen en te blijven leren. De 3D printtechnologie ontwikkelen en verbeteren we samen met:

  • Weber Beamix
  • Witteveen + Bos
  • TU Eindhoven
  • Bekaert
  • Van Wijnen