Blog

7 december 2016

We leven een klein jaar na de introductie van de Marktvisie. We spraken af de handen in elkaar te slaan, zij aan zij te gaan en leiderschap te tonen. Ook wist iedereen dat we de wereld niet in één dag zouden veranderen. Het tempo wordt bepaald door het leiderschap dat eenieder in zijn eigen organisatie en met elkaar durft te tonen. Met één been staan we in de nieuwe wereld van het bouwen, waarin het niet langer gaat om het eigen maar om het maatschappelijk belang. Om zingeving, de bedoeling van de dingen die er toe doen. Een betere samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en marktpartijen leidt tot onder meer een gezond verdienmodel, meer innovatie, reductie van transactie- en faalkosten en tot respectvolle verhoudingen. We zien daarom al hele goede voorbeelden. We kennen elkaar steeds beter en weten elkaar snel op te zoeken ook als er geëscaleerd moet worden. Aan de andere kant zien we in de praktijk ook een wisselend beeld.  

23 juni 2016

De ontwikkelingen op modelleersoftware gebied maken het tegenwoordig mogelijk om een project volledig digitaal in 3D te bouwen alvorens de eerste spade de grond in gaat. Het is echter niet een kwestie van 'een druk op de knop' en alleen een proces goed volgen. 'Garbage in, garbage out.' Vakmanschap is en blijft cruciaal om een renderend project te realiseren.

2 mei 2016

´Voor opdrachtgevers én opdrachtnemers in de bouw en infra is het duidelijk: we moeten meer en beter samenwerken. Er valt veel te winnen voor de gehele sector als kwaliteit, professionaliteit en vakmanschap de plek krijgen die ze verdienen. Daar hoort ander gedrag bij, gericht op samenwerking en gebaseerd op wederzijds vertrouwen´. Tot zover de rake zinnen  uit het nieuwsbericht van Rijkswaterstaat over de Marktvisie, waar BAM zich overigens volledig achter schaart. Maar papier is geduldig. Hoe slagen we er nu gezamenlijk in deze uitgangspunten met urgentie naar de praktijk te vertalen? 

9 februari 2016

De effectieve veranderingen die zich het afgelopen jaar bij BAM Infra hebben voorgedaan, zijn in zekere mate vanuit de intrinsieke vernieuwingskracht van de organisatie tot stand gekomen. Deze constatering strookt misschien niet met theorieën over verandermanagement, maar dit aan de alledaagse praktijk ontleende succes stemt mij optimistisch. De expertise, de trots en de passie van onze mensen geven onderhuids een onmiskenbare dynamiek aan alle veranderprocessen. 

27 januari 2016
BAM Infra BIM Stadsbaantunnel Utrecht

U vraagt - wij draaien voorbij

Op zoek gaan naar dé vraag achter de vraag van de opdrachtgever en hem de oplossing met de meeste toegevoegde waarde bieden. Daar draait het om. Building Information Modelling (BIM) en de juiste attitude zijn voor BAM cruciaal om succesvol klantgericht samen te werken.