“Monsters weer terug op Leidsebrug”

24 mei 2017

Voor veel Amsterdammers zijn het leeuwen en nijlpaarden. Maar de 4,5 ton wegende beelden van de beroemde Leidsebrug zijn eigenlijk zeemonsters! Het eerste beeld is vandaag weer op zijn plek gehesen, na een grondige opknapbeurt in de steenhouwerij Maarssen. Een mijlpaal in de volledige renovatie van de monumentale brug uit 1925. Vanaf begin september gaan fietsers en voetgangers weer over de monumentale brug.  Eind dit jaar is de brug helemaal klaar. 

De brug heeft een nieuwe fundering gekregen, en een nieuwe opbouw wordt nu gemaakt. De monumentale omlijsting in de stijl van de Amsterdamse School blijft natuurlijk helemaal intact. 

Per schip is al het natuursteen van de brug vanaf voorjaar 2016 naar de steenhouwerij vervoerd. John van den Heuvel van de steenhouwerij vertelt: “Eerst hebben we op de brug alle natuurstenen blokken en beelden heel voorzichtig losgezaagd. Daarna de blokken genummerd en afgevoerd.  Het snoeiharde graniet is loodzwaar.  In totaal hebben we 141 kuub heen en terug vervoerd.” 

Eerst zijn de blokken schoongemaakt, met kalk en veel water onder lage druk. Daarna zijn de  ijzeren ankers eruit gehaald. Deze zijn vaak verroest, waardoor er barsten in de stenen zijn gekomen. Ook zijn stukken steen afgebroken. Dat is hersteld, met een nieuwe stukje steen van dezelfde kleur. De nieuwe brug krijgt roestvrij staal, dat niet slijt en roest.

Van den Heuvel: "Het graniet van deze brug komt uit Beieren in Duitsland, bij de grens met Tsjechië”,  Van den Heuvel. “Deze steengroeve is al jaren gesloten. We hebben daarom soortgelijk graniet daar vlak uit de buurt, uit Flossenbürg gehaald. We hadden ook extra steen nodig. De brug wordt nu 12 cm hoger voor een betere doorvaart. Het nieuwe steen ligt onderop, deels onder water.”

“Trots zijn we als straks de brug helemaal is hersteld en weer door duizenden mensen wordt gebruikt. Je maakt echt iets voor de toekomst, over honderd jaar staat het er nog”, aldus Van den Heuvel.

ACHTERGROND: De leeuwen en nijlpaarden zijn zeemonsters
Bron: kunsthistorica prof Antje von Graevenitz (bewoner Vondelparkbuurt) 
“Omdat de Leidsebrug het water van de Westersingel overbrugt, dat naast de Amstel als belangrijke waterweg naar de Amsterdamse haven fungeerde, heeft het weinig zin twee van de vier monsters nog steeds ‘leeuwen’ te noemen, zoals in boeken over de Amsterdamse bruggen geschiedt. De golven op de ruggen van de zogenaamde leeuwen herinneren eerder aan bewegend water dan aan leeuwenhaar en ook de in steen aangeduide waterslangen spreken duidelijke taal. Kortom, alle vier figuren zijn ‘gewoon’ zeemonsters: steeds twee van hen vormen een paar, het ene monster met gekrulde tong, het andere laat zijn gehemelte zien: een griezelig gezicht.”

Klik voor meer informatie op deze link